Presse - Ce qu'ils disent sur Barcelona.com

Park Güell

Presse - Ce qu'ils disent sur Barcelona.com

 

 

Jueves, 4 diciembre 2003
 El Ayuntamiento de Barcelona se gastó €1 millón en el juicio por barcelona.com

La larga batalla legal para conseguir el dominio de Internet barcelona.com le costó 975.398 euros, unos 160 millones de las antiguas pesetas, al Ayuntamiento de Barcelona. Un juicio que perdió el consistorio porque un tribunal de los Estados Unidos sentenció en agosto que el dominio pertenecía a un vecino de Mataró, Joan Nogueras, que lo registró en el año 1996. Nogueras, que iba a explotar comercialmente el dominio, acusó al ex concejal Ernest Maragall de ser el culpable de lo que él considera 'una persecución del ayuntamiento'.

 

REDACCIÓN, IBLNEWS
 A raíz de una pregunta del grupo municipal de CIU, el gobierno de la ciudad (PSC, ERC y ICV-EA) hizo público el dinero que se gastó para defender judicialmente el dominio barcelona.com. Las minutas de los abogados de PricewaterhouseCoopers, de Barcelona, y Oblon, Spivak, McClelland, Majer&Neustadt PC, de los Estados Unidos, supusieron 975.398,91 euros.
 La duración del proceso, de más o menos tres años, y el hecho de que el juicio se celebrase en Estados Unidos, donde Nogueras registró, junto con otros tres socios, la empresa, Barcelona.com, Inc, son las razones que elevaron el coste de esta batalla legal.

En 1996, Joan Nogueras registró, por unos 70 euros, el dominio barcelona.com y diseñó un plan de negocio, sobre turismo, con la ayuda de otros socios. Después, Nogueras inició conversaciones con el ayuntamiento, al que pidió 17 millones de euros por el 25% de las acciones de la empresa que explotaría el web.

En el año 2000, el ayuntamiento interpuso una demanda ante la WIPO, una agencia de la ONU creada para asuntos de Internet. Y ganó. A partir de entonces, se inició la batalla legal en tribunales americanos, que terminó dando la razón a Nogueras.

La nueva vista, celebrada en diciembre, la ganó el Ayuntamiento. Pero esta sentencia provisional quedó en papel mojado de manera definitiva el mes de agosto pasado, cuando un tribunal de apelación dio la razón a Nogueras.

'El Ayuntamiento de Barcelona no tenían ninguna posibilidad', según el abogado Amadeu Abril

'El Ayuntamiento inició una batalla legal para conseguir el dominio barcelona.com sin tener ninguna posibilidad de ganar', según dijo el abogado Amadeu Abril, consejero del bufet Cuatrecasas y miembro de la ICAAN. Abril participó en la elaboración de la normativa UDRP, que regula los dominios de Internet en todo el mundo. Abril afirmó que 'no entiende la actitud del consistorio porque la administración no se puede gastar el dinero así'.
 'Con la ley en la mano, y especialmente con la ley norteamericana, el consistorio no tenía nada que hacer', afirmó Abril.

La base del caso era si Barcelona se podía considerar una marca propiedad del consistorio. El hecho es que la ley prohíbe registrar determinados nombres como marcas, de forma que Barcelona no existe como tal en el registro de marcas. Por tanto, cualquiera podía registrar el dominio 'barcelona.com'.

Para el abogado Amadeu Abril, 'el Ayuntamiento tuvo un ataque de orgullo provocado en parte por las pretensiones económicas de Joan Nogueras'. Además, Abril concluyó que 'el Ayuntamiento se asesoró muy mal puesto que en casi todas las ciudades del mundo los dominios.com pertenecen a los ayuntamientos'.
  

 ------------------------------------------------------

El Punt, Sunday November 30th 2003
 L'Ajuntament es gasta un milió d'euros en el judici pel domini barcelona.com i el perd

Els diners es van invertir a pagar advocats per intentar prendre la pàgina a un particular que l'havia registrada

ORIOL RIBET. Barcelona

La llarga batalla legal per aconseguir el domini d'Internet barcelona.com ha costat un ull de la cara a l'Ajuntament de Barcelona, concretament 975.398 euros, uns 160 milions de les antigues pessetes. La lluita per aconseguir aquesta adreça d'Internet va acabar malament per al consistori, perquè un tribunal dels Estats Units va sentenciar a l'agost que el domini pertany a un veí de Mataró, Joan Nogueras, que el va registrar l'any 1996. Nogueras es disposa a explotar comercialment el domini i assenyala l'exregidor Ernest Maragall com el culpable del que considera una «persecució» de l'Ajuntament.

Arran d'una pregunta del grup municipal de CiU, el govern de la ciutat (PSC, ERC i ICV-EA) ha fet públic els diners que s'ha gastat per defensar judicialment i sense èxit el domini barcelona.com. Les minutes dels advocats de PricewaterhouseCoopers, a Barcelona, i Oblon, Spivak, McClelland, Maier&Neustadt PC, als EUA, s'eleven fins a la quantitat gens menyspreable de 975.398,91 euros. La quantitat és tan elevada per dues raons: la primera és la durada del procés, gairebé tres anys; la segona i fonamental és que el cas es va jutjar als Estats Units, el país on Joan Nogueras, juntament amb altres socis, havia registrat una empresa, Barcelona.com, Inc, que es disposava a explotar comercialment la pàgina.
 El 1996, en l'època de la bombolla tecnològica, Joan Nogueras va registrar el domini barcelona.com i va dissenyar un ambiciós pla de negoci amb l'ajuda d'altres socis. Es tractava de convertir la pàgina en un portal des d'on s'accediria a hotels, viatges i serveis de tot tipus. Registrar el domini li havia costat uns 70 euros, però Nogueras picava molt alt i en iniciar converses amb l'Ajuntament va demanar xifres molt altes: concretament 17 milions d'euros pel 25% de les accions de l'empresa que explotaria el portal. «Poden semblar xifres altes, però no ho eren en aquell moment, amb el que s'estava pagant per Terra, per exemple», va dir ahir Nogueras.
 L'Ajuntament va optar l'any 2000 per interposar una demanda davant la WIPO, una agència de l'ONU creada per a afers d'Internet. I va guanyar. Així va començar la batalla legal en tribunals americans, que després d'un estira i arronsa, ha acabat donant la raó a Nogueras. El primer judici en un tribunal de Virgínia s'havia de celebrar l'11 de setembre del 2001, però els atemptats terroristes d'al-Qaida ho van impedir. La nova vista, celebrada al desembre, va donar la raó a l'Ajuntament. Va ser llavors quan Ernest Maragall, llavors primer tinent d'alcalde, va aparèixer en diversos m
 itjans mostrant amb satisfacció la sentència. Una sentència provisional que va quedar en paper mullat de manera definitiva el mes d'agost passat, quan un tribunal d'apel·lacions va donar la raó a Nogueras. Quant li ha costat a aquest veí de Mataró defensar el domini? Ell diu que molts diners, si bé no vol especificar la xifra. Nogueras i els seus socis confien que a partir d'ara es podran rescabalar amb l'explotació comercial de la pàgina.

 

Picture: Joan Nogueras CEO Barcelona.com, Inc, in front of the new homepage of Barcelona.com (Picture by: LLUÍS SERRAT).

«No tenien cap possibilitat»
 O.R

L'Ajuntament es va obstinar en la batalla legal per aconseguir el domini barcelona.com tot i que no tenia cap possibilitat de guanyar. Aquesta és la tesi de l'advocat Amadeu Abril, conseller del bufet Cuatrecasas i membre de l'ICAAN. Abril va participar en l'elaboració de la normativa UDRP, que regula els dominis d'Internet a tot el món, i no s'explica l'actitud del consistori. «L'administració no es pot gastar els diners així», conclou. Amb la llei a la mà, i especialment amb la llei nord-americana, el consistori no tenia res a fer, segons Abril. La base del cas era si Barcelona es podia considerar una marca propietat del consistori. El fet és que la llei prohibeix registrar determinats noms (per exemple els dels colors o els topogràfics) com a marques, de manera que Barcelona no existeix com a tal en el registre de marques. Per tant, qualsevol podia registrar el domini «barcelona.com». Per a l'advocat Amadeu Abril, l'Ajuntament va tenir un «atac d'orgull» provocat en part per les pretensions econòmiques de Joan Nogueras, i afegeix que es va assessorar molt malament. Hi ha una prova evident d'això: en pràcticament cap ciutat del món els dominis .com pertanyen als ajuntaments.

Ocupar el nom de la ciutat per a fer negoci
 V.P.

La polèmica per la propietat del domini barcelona.com és una més de les moltes que s'han creat a la xarxa amb tota mena de marques comercials que, en els primers anys de la xarxa, no varen ser registrades pels seus propietaris, sinó per oportunistes amb una més gran visió del negoci.
 En la majoria dels casos, la voluntat dels anomenats ciberocupes era simplement negociar passat el temps amb els propietaris legals per retornar-los el domini a canvi d'un acord econòmic. D'aquesta manera, una inversió ridícula com és la de registrar un domini podria arribar a proporcionar grans beneficis. No és exactament el cas de l'Ajuntament de Barcelona, molt més complex perquè és molt discutible que qualsevol marca que porti la paraula Barcelona pugui ser impugnada pel consistori. Però és cert que els propietaris del domini es van adreçar repetidament al municipi amb la intenció d'aconseguir la seva participació en un negoci que no tenia cap més argument que l'ús del nom de la ciutat i les possibles expectatives de negoci que podrien existir.
 El fet que la polèmica esclatés en plena bombolla d'Internet no va afavorir gens la seva resolució. Eren uns anys en els quals es pagaven unes xifres forasenyades per qualsevol cosa. I semblava que el domini de la ciutat podria generar per ell sol un gran negoci, cosa que no s'ha demostrat en absolut. Almenys no en el cas de Barcelona. Paradoxalment, però, la sala d'espectacles Bagdad, del paral·lel barceloní, sí que s'ha beneficiat de la propietat del domini bagdad.com, no reclamat pels iraquians.

 

------------------------------------------------------------

August 8th, 2000 - "The Next Threat to Dot-Coms" in the Wall Street Journal

Dernier commentaire
Soyez le premier à commenter cette page !
Veuillez cliquer sur le bouton [Ajouter un commentaire].
Nouveau commentaire Voir les commentaires

Nous vous recommandons >> A voir absolument à Barcelone

Pour faciliter votre séjour à Barcelone : ces quelques services ou encore idées de choses à voir, à faire, à découvrir..

Hôtels Barcelone

L'hôtel idéal pour votre séjour

En famille, pour le tourisme, pour les affaires ou juste pour un week-end à Barcelone, nous avons sélectionné pour vous les meilleurs hôtels de la ville pour faciliter votre choix. Toutes catégories à tous les prix. Mais aussi avec les bonnes affaires selon vos dates de voyage. Bon séjour! 

Barcelona Hop-On Hop-Off Bus tour

Tickets Bus Touristique

Un seul ticket, 3 itinéraires et 45 arrêts!

Découvrez la ville à votre rythme grâce à notre sélection de tickets de bus touristique. Un moyen extraordinaire et économique de prendre un premier contact avec les principales attractions de la capitale catalane. 

A partir de 31,00 €
Hola Barcelona Public Transport Card

Carte de transport Hola

Accès illimité aux transports publics

Accès illimité de 48 à 120 heures aux transports publics de Barcelone : Métro, bus (TMB), chemin de fer urbain (FGC, Zone 1), funiculaire de Montjuïc, tramway (TRAM), chemin de fer régional (Rodalies de Cataluny) + 1 aller-retour de l'aéroport au centre-ville. A l'exclusion de NitBus, Aerobus et bus touristique.

A partir de 19,50 €
Barcelona City Pass

City Pass Barcelone

Incl. Coupe-file Sagrada Familia, Park Güell, Bus..

Le "City Pass Barcelone" notre pass le plus vendu!
> Entrée rapide Sagrada Familia + Audioguide
> Entrée rapide Parc Güell + Audioguide
> Bus touristique 24 ou 48 heures ou Casa Batlló ou Casa Milà
> 10% de réduction sur d'autres visites
> Audioguide de Barcelone

A partir de 85,00 €
flag-de flag-en flag-es flag-fr flag-it flag-pt logo-ba-white icon-avatar icon-facebook icon-instagram